Echipamente

Echipamente Utilizate și Distribuite 

        

            Suntem dealeri locali pentru România, Bulgaria și Moldova al echipamentelor de geofizică  AGI și folosim un sistem High-speed 2D/3D Resistivity/IP/SP Imaging System Package - 56 Electrodes ce este un sistem automat generator de imagini de rezistivitate ρ și polarizație indusă PI, cu 8 canale, care utilizează cabluri pasive multielectrod și o cutie de distribuţie încorporată cu 56 de electrozi. Poate realiza și înregistrări manuale, cu 4 cabluri clasice.

           

            Caracteristici tehnice:

 Afișarea, înregistrarea și memorarea automată a mărimilor fizice măsurate (rezistivitatea, polarizabilitatea, rezistența de prizare, intensitatea curentului și diferența de potenţial), a datei, orei și a coordonatelor electrozilor, conform unui program  (fișier de comanda) dinainte creat  și introdus în memoria interna a aparatului, program elaborat în funcție de caracteristicile estimate ale subsolului.

- Puterea maximă: 200 w.

- Domeniul de măsură:  ± 10 V, la o rezoluție de 30 nV.

- Curentul de ieșire: 1 mĂ - 2 A cc, la tensiunea de 800 V.

- Compensarea automată a potențialului natural pe toată durata înregistrării.

- Tipul curentului: pulsat. Durata impulsului reglabilă în limitele 0,4 - 14,4 sec.

- Măsurători de polarizație indusă în timp, cu 6 eșantioane măsurate și stocate în memorie.

- Precizia minimă 1%.  Atenuarea paraziților: minim 100 dB la f > 20 Hz.

- Suportă toate configurațiile uzuale de electrozi (Wenner, Schlumberger, dipol-dipol, pol-dipol, pol-pol).

- Softul Administrator permite crearea fişierelor de comandă, încărcarea lor în memoria aparatului și descărcarea datelor în computer.

- Sistemul de investigare cu cabluri multielectrod, cu posibilitate de măsurare roll-along complet automatizată, permite o înregistrare continuă pe distanțe mari.

- Prin aplicarea unor dispozitive de suprafață speciale, se pot obține imagini 3D ale structurii ascunse a

subsolului.

Softurile de inversie EarthImager 1D, 2D sau 3D interpretează (inversează) datele de rezistivitate și polarizație indusa și produc imagini sub formă de sondaje, secțiuni sau volume care reflectă structura subsolului.

Caracteristici principale:

  • Corecție topografică și imagine cu elemente topografice.
  • Setarea prealabilă a parametrilor inversiei.
  • Verificarea înregistrărilor și eliminarea datelor parazite pe mai multe căi.
  • Modelarea grafică a structurii subsolului cu simulatorul de prospecțiune, pe baza informațiilor apriori, cunoscute sau prezumate. Combinația simulare directă-simulare inversă conduce la obținerea imaginii structurale a subsolului cu o eroare prestabilită.

 

            Dispozitivele existente în dotare sunt reprezentate de cabluri pasive multielectrod de 280 m, cu echidistanța dintre electrozi de 5 m, ceea ce duce la o adâncime maxima de investigare de 45 m, cu echidistanța dintre electrozi de 2m, duce la o adâncime maximă de investigare de 25 m dar cu grad de detaliere superior pentru zonele din apropierea suprafeței topografice.