Default Image

Geofizica

Metode si aplicabilitate

Cercetari geofizice si geologice aplicative pe usacat si pe apa. 


           

 

 

METODE APLICATE: 

 

            - Electrometrie prin sondaje electrice verticale (SEV) sau profilare de rezistivitate si polarizatie indusa, potential natural.

            - Obtinerea de imagini 2D şi 3D ale structurii subsolului.

            - Profile de rezistivitate continua pe apa.

 

            Metoda rezistivitatilor este metoda geofizica utilizata cel mai mult in practica in probleme de geologie inginereasca, prospectiune pentru minereuri, mediu, hidrogeologie. Se bazeaza pe interdependenţa dintre proprietatile electrice (rezistivitatea r) si parametrii geotehnici ai terenului, pe contrastele de rezistivitate dintre diferitele roci si formatiuni ce participa la alcatuirea geologica a unei zone, deci pe contrastul de rezistivitate dintre obiectul urmarit si mediul inconjurator. Rezistivitatea electrica a rocilor si mineralelor , masurata in laborator, variaza in limite largi in functie de compozitie, structura, anizotropie, porozitate, permeabilitate, grad de saturatie cu electrolit si salinitatea acestuia, mobilitatea ionilor, temperatura. Domeniile de variatie ale rezistivitatii rocilor pot fi largi, dar ceea ce conteaza sunt raporturile si contrastele dintre ele. Masurate in conditii de teren, unde intervin volume mari de roci diferite, situate atat in lungul directiei dispozitivului de masura, cat si lateral, contrastele de rezistivitate dintre roci se atenueaza, pastrandu-se insa raporturile dintre ele.

            Determinarea rezistivitatii pe teren se realizeaza cu un dispozitiv cuadripolar alcatuit din 2 electrozi de emisie prin care se injecteaza in sol un curent continuu cu intensitatea I si 2 electrozi de receptie prin care se masoara diferenta de potential ΔV produsa de trecerea curentului prin rezistenta reprezentata de subsol. Adancimea de patrundere a curentului in subsol, deci adancimea de la care vine informatia geofizica (adancimea de investigatie), este deci direct proporţionala cu lungimea dispozitivului de masura AB. Pastrand constanta distanta MN dintre electrozii de receptie si crescand progresiv distanta AB, liniile de curent vor patrunde mai adanc in subsol, deci informatia va veni de la o adancime din ce in ce mai mare, inregistrandu-se astfel variatia rezistivitatii cu adancimea pentru acelasi punct de pe suprafaţa terenului. Acesta este principiul sondajului electric vertical (SEV). Prin interpretarea sondajelor electrice realizate pe un profil se obtine o sectiune de rezistivitate 2D, aflata in corelatie directa cu structura subsolului. Profilarea electrica presupune deplasarea unui dispozitiv fix pe un profil, obtinandu-se curba variatiei rezistivitatii la aceeasi adancime.

            Metoda imaginilor de rezistivitate este o varianta moderna a metodei rezistivitatilor, dezvoltata ca urmare a imbunatatirii tehnicii de achizitie si  de inregistrare a datelor, precum si a implementarii programelor care interpreteaza automat date de rezistivitate în 1D, 2D sau 3D.  Fundamentarea fizica si principiile metodei rezistivitatii sunt cele clasice. Rezistivitatea terenului este inregistrata insa, conform unui program prestabilit, de o aparatura automata (sistemul SuperSting R8/IP+56), cu ajutorul unor cabluri speciale (cabluri pasive multielectrod), apoi este descarcata pe un computer, unde este prelucrata printr-un program specializat (EarthImager), iar in final este afisata sub forma de sondaje electrice 1D, sectiuni geoelectrice verticale 2D sau volume 3D.

            Metoda polarizatiei induse PI in domeniul timp este singura metoda geofizica aplicabila la prospectarea minereurilor diseminate polimetalice si auroargentifere. Are aplicativitate si in investigarea mineralelor argiloase.

            Metoda potentialului natural poate pune in evidenta zonele cu circulatie de ape subterane si minereurile metalice masive intersectate de nivelul hidrostatic.

 

 

APLICATII

 

 

 

Identificarea si conturarea zonelor instabile.

 

|        Evidentierea elementelor constitutive ale alunecarii de teren


 

 

 

 

|        Conturarea suprafetei de alunecare si a spinarii sarii


 

 

 

|        Evidentierea sectoarelor de teren stabile si instabile


 

 

 

 

 

 

 

Conturarea zacamintelor de substante minerale utile

 

|        Determinarea grosimii si continuitatii stratului de lignit in vederea  calcularii rezervelor


 

 

 

 

 

|        Determinarea grosimii stratului de pietris, pentru calculul de rezerve


 

 

 

 

 

|        Conturarea zonelor cu potential acvifer pentru alimentarea cu apa


 

 

 

 

|        Cercetari geofizice informative pentru evaluarea potentialului acvifer in zona golurilor alpine


 

 

 

 

 

|        Cercetari geofizice informative pentru evaluarea potentialului acvifer


 

 

 

 

Cercetarea siturilor arheologice

 

|        Detectarea obiectelor arheologice ingropate


 

  

|        Evidentierea artefactelor ingropate cunoscute si necunoscute


 

 

ALTE APLICATII POSIBILE ALE METODEI IMAGINILOR  DE REZISTIVITATE

 

 

|        Detectarea si monitorizarea scurgerilor prin barajele de pamant


-

 

 

|        Detectarea golurilor si pesterilor in carst


-

 

 

|        Cartarea zonelor cu umplutura din localitati


 

 

|        Cartarea zonelor poluate


 

 

 

|        Delimitarea fracturilor contaminate cu hidrocarburi


 

 

 

|        Evidentierea zonelor cu rezistenta mica (fracturi) pe traseul unui tunel


 

 

|        Gasirea adancimii optime a forajelor orizontale pentru instalarea conductelor


 

 

|        Cartarea zacamintelor lenticulare de minereu


 

 

 

|        Cartarea stratigrafica a formatiunilor sedimentare